Na még egyet! 1.

2013.06.05. 21:09

 ELKÖLTÖZTÜNK! Ezentúl itt találsz meg bennünket: http://kritikussokk.blogspot.hu/

 

Elérkezett a várva-várt június, és végre jut idő aludni olvasni, blogolni, Könyvhétre menni. A blog költöztetése most már remélhetőleg tényleg meg fog történni, addig is legyen itt még egy utolsó poszt, hogy mi várható a közeljövőben, mi mindenről tervezek írni, és miért.
  (A címben szereplő egyes sorszám arra utal, hogy lesz még egy, utolsó utáni utáni poszt a blogon - megígértettem ugyanis Selinával, hogy ő is beszámol nektek a terveiről. :) )

 

Könyvek, amiről biztosan olvashattok hamarosan a blogunkon:

China_Mieville_Konzulvaros_b1_72dpi.jpg

  Egy - sajnos már egyre - régebbi adósság - a Konzulváros. Az első 70 oldal elolvasása után beláttam, hogy ez sem az a fajta könyv, amit félkómásan, esteként 2 oldalt olvasva érdemes megismerni, így szegényke már-már porosodik az éjjeliszekrényemen. Elérkezett az ideje, hogy újra nekifogjak.
  Erre a könyvre először a rajongók lelkes hada hívta fel a figyelmem - bárhová néztem, mindenhol azt láttam mennyien és mennyire nagyon várják ezt a könyvet, így én is kíváncsi lettem. Egy jó sci-finek meg amúgy sem nagyon tudok/akarok ellenállni!
  Mivel már sokan sokfélét írtak erről a műről, nem lesz egyszerű feladat bármi újjal előhuzakodni, remélem sikerül majd olyan aspektusból vizsgálnom, ami kicsit eltér ezektől.

Az ismert univerzum peremén, az Arieka nevű bolygón áll Konzulváros, ahol az emberek nemzedékek óta békésen élnek légburokba zárt diaszpórájukban. Az őshonos faj élő, szerves metropolisza az univerzum legkülönösebb teremtményeinek ad otthont, akikkel kizárólag a különleges adottságokkal rendelkező emberek, a konzulok képesek kommunikálni. Ariekán emberöltők óta minden a legnagyobb rendben zajlik, és Konzulváros éli a világtól elzárt gyarmatok békés, unalmas életét. Egészen addig, amíg egy újonnan érkező hajó és furcsa utasai fel nem borítják a megszokott egyensúlyt…

Avice kislányként azt hitte, Konzulváros maga az egész a világ – aztán egyike lett azoknak a keveseknek, akik kijutottak a gyarmatosított űrbe, ahol különös hajók siklanak a mindennapi világ alatti térben. Mire visszatér egykori otthonába, már teljesen más szemmel nézi a valaha természetesnek vett furcsaságokat, és bármennyire is tiltakozik ellene, mégis központi szerepet játszik a bolygót megrengető eseményekben.

Konzulváros az Agave Könyveknél
Letölthető részlet

 

Iain_M_Banks_Felemmetes_gejpezet_b1_72dpi.jpgIain M. Banks is azok közé a szerzők közé tartozik, akiktől még nem volt szerencsém semmit sem olvasni, így bőven elérkezett az ideje ennek is. A Félemmetes géjpezet c. műve nemrég jelent meg magyarul, a cím és a borító is meglehetősen figyelemfelkeltőre sikerült, így erősen gyanús, hogy blogbejegyzés is készülni fog róla.

Sessine gróf halni készül, ezúttal utoljára…
Gadfium, a tudós, különös üzenetet kap a Vándorkövek völgyéből, amire már évek óta várt…
Mindeközben
pedig Latra, a látó, egy elveszett hangya után kutat, egyre mélyebbre merülve a kód káoszában…
Aztán egy csapásra minden megváltozik.
Sűrűsödik a naprendszerben terjeszkedő köd, s bár még pislákol némi fény Serehfa falai fölött, a katasztrófa megállíthatatlanul közeledik. Tudja ezt a király, tudják a tanácsnokai is, mégis folytatják a mérnökök ellen vívott, esztelen háborújukat.
A kód titokzatos teremtményei tisztában vannak a helyzet súlyosságával, és mindent egy lapra tesznek fel: követet küldenek az emberek világába.

Félemmetes géjpezet az Agave Könyveknél

 

Laszlo_Zoltan_Egyszervolt_b1_72dpi.jpgLászló Zoltánra még a Nagate c. regénye alapján figyeltem fel pár évvel ezelőtt. Rendkívül tetszett, biztos voltam benne, hogy tőle még akarok olvasni, és azóta több művét is beszereztem. Nagy öröm volt látni, hogy idén új regénye jelenik meg, az Egyszervolt, méghozzá a Könyvhétre, és így találkozni, könyvet dedikáltatni is lesz alkalom szerzővel! (Vörösmarty tér, június 8. 16:00, Agave Könyvek standjánál)

TE IS AZT HISZED, HOGY A MESÉK CSAK A KÉPZELET SZÜLÖTTEI?
TALÁN JOBB IS ÍGY.
AZ IGAZSÁG NÉHA KIFEJEZETTEN ÉLETVESZÉLYES.

  Karsa Harlan egy budapesti kórház patológiai osztályán dolgozik, és időnként emlékezetkiesései vannak. E két tény önmagában is beárnyékolja az életét, na meg a nőkhöz való viszonyát. Amikor azonban akaratán kívül belekeveredik a mesehősök leszármazottainak belső intrikáiba, egy csapásra vonzóbbnak tűnik a korábbi józan, unalommal bélelt élete. Csakhogy a normálishoz már nincs visszatérés, ha az ember megtudja, hogy elfeledett gyerekkora egyáltalán nem nevezhető hétköznapinak. Ha iratmániás hétfejű sárkányok, a parlamenti képviselőket manipuláló óriások és legalább két potenciális barátnő teszi kiszámíthatatlanná a mindennapjait.
  Harlan csak úgy élheti túl az egyre veszélyesebb kalandokat, ha a maga kezébe veszi a dolgok irányítását, és dacolva az ellene szövetkezett erőkkel, fényt derít saját múltjára. A nyomok pedig a mesehősök titokzatos őshazájába, Transzóperenciába vezetnek.

Egyszervolt az Agave Könyveknél
Letölthető részlet

 

Az Ad Astra Kiadó 4 új könyvvel (és sok programmal) érkezik a Könyvhétre, ezek közül valamelyikről biztosan készül majd poszt, de hogy melyikről, az egyelőre ez maradjon meglepetés. :)

 Paolo Bacigalupi: Hajóbontók - letölthető részlet

  HúsbavágóHajobontok_700.jpgan kegyetlen kaland a jövő világában, ahol az olaj ritka kincs, ám a hűség még annál is ritkább.A Mexikói-öböl partján megfeneklett olajszállító tartályhajókat bontanak alkotóelemeikre az elkeseredett szegények. Egy kamaszfiú, Vézna a könnyűbrigádban dolgozik, és rézkábelek után kutat a roncsok gyomrában, hogy teljesíthesse a kvótát. Amikor azonban egy hurrikánt követően a szerencse egy léket kapott luxushajót vet az útjába, Vézna élete legfontosabb döntése elé kerül: fossza ki a hajót, vagy mentse meg az egyetlen túlélőt, egy gyönyörű és dúsgazdag lányt, aki talán egy jobb élethez vezetheti el… ha sikerül megmenekülniük az üldözőik elől.
  A Hajóbontók 2011-ben elnyerte a Michael L. Printz-díjat és a legjobb ifjúsági regénynek járó Locus-díjat, valamint 2010-ben jelölték az Andre Norton-díjra.

 

Jane Rogers: Jessie Lamb testamentuma - letölthető részlet

  Asszonyok és lányok milliói halnak meg, amikor egy terhes nőket támadó vírus elszabadul, és az emberiség sorsa is kockán forog. Isten keze, vagy a tudósok hibája? Az emberi sötétség és pusztítás gyümölcse?
  Jessie Lamb egy hétközna
Jessie Lamb_cimlap_700.jpgpi kamaszlány különleges körülmények között: miközben világa összeomlik, idealizmusa és bátorsága arra sarkallja, hogy megtegye a szükséges, hősies lépést, és hozzájáruljon az emberiség megmentéséhez.Vajon Jessie valóban hős? Vagy, ahogy az apja tart tőle, könnyen befolyásolható csitri, aki fel sem fogja tettei következményét?A Jessie Lamb testamentuma a közeljövő, biológiai terrorizmus által visszavonhatatlanul megváltozott világát mutatja meg, és egy rendkívüli fiatal lány döntésének folyamatát, aki a  gyermekkorból kilépve azért küzd, hogy az élete – és talán a halála – értelmet nyerjen.A helyzetet nem könnyíti meg a nyakára küldött fejvadász sem, az űrhajóját pedig eleven falja fel egy másik ellenség.
  A Jessie Lamb testamentuma 2012-ben elnyerte az Arthur C. Clarke-díjat, és jelölték a Man Booker-díjra.

 

Ray Kurzweil: A szingularitás küszöbén - letölthető részlet

kurzweil_700.jpg  A szingularitás korában intelligenciánk egyre inkább nem biológiai alapokra kerül át, és billiószor hatékonyabb lesz, mint manapság. Új civilizáció hajnalán járunk, amely lehetővé teszi, hogy meghaladjuk biológiai korlátainkat és megsokszorozzuk kreativitásunkat. Ray Kurzweil, a Google fejlesztési igazgatója évtizedek óta a technológia jövőben játszott szerepének legnagyobb tisztelettel övezett és legprovokatívabb vizsgálója. Régóta hirdeti, hogy a számítógépek hamarosan elérik a legmagasabb emberi intelligencia szintjét, A szingularitás küszöbén című könyvében pedig szemlélteti a feltartóztathatatlan evolúciós folyamat következő lépését: az ember és a gép összeolvadását, ahol az agyunkba ágyazott tudás- és képességbázis az általunk létrehozott eszközök jóval nagyobb kapacitásával, sebességével és információmegosztó képességével ötvöződik.

 

Lőrinczy Judit: Ingókövek - letölthető részlet
(dedikálás: június 8. szombat 15:00, könyvbemutató 13:30-tól)

ingokovek_front_700.jpg

  Sztálingrádot elátkozta a neve. A németek és szovjetek több százezer áldozatot követelő csatájáról mindenki hallott már – ám a másik, melyet a város és a halál vívnak egymással, évszázadok óta folyik, és mind a győzelem, mind a vereség lelkekbe kerül… Wilhelm Galler, a magányos mesterlövész életre kelő szobrok és különös látomások között bolyong a néptelen városban; Wolfgang Lindt hadnagy a lelkét elemésztő emlékek elől menekülne, ám Sztálingrád nem ereszti; Galina, a pilótanő a Volga túlsó partjáról száll az elátkozott vidék fölé; a sztálingrádi Vaszilij pedig ismeretlenné vált utcákon kísérti a sorsot – és próbálja lefizetni a végzetét. Négy ember, szembenálló felek, akiket azonban mégis összeköt a közös sors és a láthatatlan gúzs, amelyet Sztálingrád font köréjük.

(Az Ad Astra könyveket, ha nem a Könyvhéten veszitek meg, kérlek továbbra is a blogon található widget-en keresztül rendeljétek! ;) )

 

  Végül, de nem utolsó sorban jöjjön két más stílusú könyv.

  Még a Rukkola kapcsán figyeltem fel a Partvonal Szépirodalom sorozatra (a két Keilson kötethez így jutottam hozzá), melynek most új (immár az 5.) kötete érkezik: Julian Barnes - Felfelé folyik, hátrafelé lejt címmel. Az eddig megjelent 4 kötet alapján jóféle válogatásnak tűnik ez a sorozat, ezért is vagyok nagyon kíváncsi erre a műre.

  _felfele_folyik_hatrafele_lejt.jpgTony Webster mindig is óvatosan élt, ám egy ügyvédi levél váratlanul felkavarja az elvált, magányos férfi nyugdíjas hétköznapjait. Kiderül, hogy örökölt, és hagyatéka nem más, mint Adrian Finn, a mindig is különcnek tartott fiatalkori barát naplója. A sorok olvasása közben negyven évvel ezelőtti szerelmek, barátságok, kamaszkori lázadások emlékei törnek a felszínre, és az idős férfi elhatározza, hogy felkutatja a rejtélyek kulcsfiguráját, első szerelmét, Veronicát. Személyes találkozásuk új megvilágításba helyezi a múltat és a saját felelősségét abban a tragikus halálesetben, amelyre már évtizedek óta nem gondolt.

„Azt gondoltam – igen, valahol a lényem mélyén gondolkodtam –, hogy vissza tudok térni a kezdetekhez, és meg tudom változtatni a dolgokat. Hogy a vér folyását visszafordíthatom.”

Julian Barnes könyve a Partvonalnál

 

_gesztenye_a_honalapito.jpg  Richard Adams neve eddig csak nagyon távolról volt ismerős számomra, egészen addig, amíg a Partvonal Kiadó kedves munkatársa fel nem hívta rá a figyelmem, és a Gesztenye, a honalapító c. regényére. Természetesen első dolgom volt megnézni a könyv molyos adatlapját, és az értékeléseket olvasva egyértelművé vált, hogy nekem kell ez a könyv, és olvasni akarom!

  Vakarcs a legapróbb az egész nyúltanyán, de titokzatos képesség szorult beléje: tévedhetetlenül megérzi a jövőt. Íme, most is rátör a látnokok emésztő nyugtalansága, tudja, hogy a tanyát végveszély fenyegeti. De ki hallgat a prófétára a maga hazájában? Mindössze tucatnyi társa kerekedik föl vele együtt a nyúltermészettel igazán ellenkező vándorútra, hogy száz veszéllyel dacolva új lakóhelyet találjanak. És amikor itt már biztonságban érezhetnék magukat, csak akkor törnek rájuk a még nagyobb veszedelmek, akkor várnak rájuk a még nyaktörőbb kalandok. Aki Gesztenye, Vakarcs, Bósás és a többi hős tapsifüles történetét végigizgulta, kétszer is meggondolja majd, hogy nyúlszívűnek nevezze a gyáva embert.
  Richard Adams világsikert aratott – negyven nyelven, több mint tízmillió példányban megjelent – állatregénye úgy teszi a történetet emberközelivé, és úgy bont ki fontos emberi tulajdonságokat, hogy közben apró hősei hiteles állatok maradnak, nálunk is meghittebb értői és érzői a természetnek. És ha a szerző emberi szót ad a szájukba, csak arra figyelmeztet minket, hogy minden élő a testvérünk, ám egyedül mi, emberek menthetjük meg a végpusztulásól a természetet.

 

  Az időhiány miatt sajnos a Könyvhét-várás kimerült abban, hogy lelkesen összeírogattam magamnak, mi mindent szeretnék megvenni, ki mindenkivel szeretnék dedikáltatni - idén kellemesen hosszú a lista, valahogy egyre hosszabb lesz (érdeklődők addig is nyomon követhetik a fejleményeket a molyos polcomon). Terveim szerint a megújult oldalon lesz bőven élménybeszámoló erről a bizonyos Nyolcvannegyedikről, és még sok minden másról is! :)

  (Aki szívesen találkozna velem, az szombat-vasárnap megtalál a 108-as standnál!)

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikussokk.blog.hu/api/trackback/id/tr95345900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása