Felhőatlasz

2013.03.15. 16:08

Minél többet gondolkodom ezen a filmen, annál kevésbé értem. A könyv, amiből készült, állítólag az egyik legzseniálisabb irodalmi anyag, amely készült az utóbbi időben, de erről nem tudok mit mondani, mert még csak nem is láttam a könyvet, nemhogy olvastam volna. Egy brit fickó, David Mitchell munkája, és ha szépen megkéritek Lynnt, biztos szívesen ír róla ide egyet. A film mindenesetre elég lehervasztó.

Már az előzetes sem kecsegtetett sok jóval, mert az látszott belőle, hogy a film nagyon sokat akar egyszerre markolni. "Halál - élet - születés" --- "jövő - múlt - jelen" --- "szerelem - remény - bátorság"..."minden összefügg". Ebből a tíz dologból, ha egyet kiválasztanak, azzal is ki lehetett volna tölteni a három órás műsoridőt, így viszont lett belőle egy hatalmas katyvasz. "Minden minden." 

A történet több ezer évet hidal át, és nagyjából lineárisan halad; abban a tekintetben, hogy a hat különböző történetszál párhuzamos, mindegyikből egy-egy jelenetet látunk egyenletesen elosztva, aztán a végén szépen egymásba van kötve minden; hogy az első történetben szereplő rabszolga a későbbi elnök őse, ésatöbbi. Ugyanaz a tucatnyi színész játszik minden szerepet az összes történetszálban, tehát mindenki mindenfélére van sminkelve - japán színésznő viktoriánus angol hölgynek, afrikai színész japán orvosnak, angol színész maja harcosnak. Mindezek a dolgok akár azt is jelenthetnék, hogy egy jó filmmel állunk szemben. Node.

Ez a "minden minden" csattanó, amire ki akar lyukadni a film, eleve hihetetlen szarkazmusra készteti az embert. Van egy elég komoly vízválasztó a közönségben (persze csak feltételezem - nem csináltam felmérést most sem); nagyjából azon a vonalon képzelem el, ahol az összeesküvés-elméletek hívői és kritikusai helyezkednek el - nevezetesen, hogy ha látsz hat történetet, amik összefüggnek néhány gyenge szállal, akkor hogyan reagálsz. (A) verzió: "Hehh, nézzoda, az a fickó ugyanaz a fickó aki a nőt játszotta az előbb." (B) verzió: "Úristen ez ugyanaz mint az előbb a másiknak az apja, összehangolták az aurájukat és a lelküket, mi ez a fantasztikus galaktikus harmónia?!?!"

Aki nem találta volna még ki, én az első csoporthoz tartozom.

Nagyon szépen és látványosan oldották meg a speciális effekteket. A már említett sminkek és jelmezek fantasztikusak. De ezt alapjáraton el is várná az ember gyereke a Mátrix alkotópárjától, nem igaz? Amit még elvárnánk, de nem kapunk, az viszont az egyszerű, de tartalmas történet volna, ami elsőre látványos, de ha megnézed még egyszer, rájössz, hogy teli van nagy életkérdésekkel. Sajnos a sminkes trükkök értéke megáll a fotóértéknél: ha megnézed az alábbi képet, ezt ki is pipálhatod, és a filmet már szinte nem is kell megnézni.

Az egyes történetszálakat azért nem írom le, mert a végkifejlet szempontjából irrelevánsak. Ami mind a hat történeten átível, az a "Felhőatlasz szextett", egy dallam, ami mindenkiben megfogan és nagy dolgokra készteti őket. Amikor megszólal a Felhőatlasz, mármint a forgatókönyvnek megfelelően, tehát a sztori része, hogy Halle Berry például meghallja egy lemezboltban (hasonló dolgok minden karakterrel megtörténnek), az nagyszerű alkalom az ilyen és ehhez hasonló sorok elsütéséhez: "Biztos vagyok benne, hogy már hallottam ezt a lemezt valahol. Ismerős ez a dallam. - Az ki van zárva, ez az egy darab létezik ebből a lemezből. Be van tiltva a terjesztése." 

Ami azt illeti, nagyon sok ilyen kis ba-dumm-tss pillanat van a filmben, ahol Tom Hanks például besétál egy szobába, ahol ott turkál Halle Berry illegálisan, ránéz, megszólalnak a dobok és a vonósok, és köszönés helyett közli, hogy ugyan most látja először, de biztos benne, hogy ismerik egymást, "valahonnan, régről, egy elmúlt korból". GYÁÁÁÁ. Tudom hogy sci-fi, meg film, meg nem lenne szabad ezen mérgelődni, de ilyet. senki. nem. mond. soha.

Mit tanultunk ma gyerekek? Mindannyian ugyanaz a nagy krumplipüré vagyunk és mindenkiben ott van egy dal... [insert pukebag here]

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikussokk.blog.hu/api/trackback/id/tr545136117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása